Logo

Innovatie

De voorraad grondstoffen op onze aarde raakt op. Dat vraagt om een andere aanpak. Voor nu en later. Het doel: voor 2050 in Nederland de stap gemaakt hebben naar een circulaire economie. Een belangrijke opdracht voor overheden en voor het bedrijfsleven. Ook voor ons!

Waterkrachtvijzel

Juni 2022 - In opdracht van Coöperatie Duurzaam Singraven en Waterschap Vechtstromen hebben wij in bouwteam verband met - Escozon (bouwbegeleider en subsidie aanvraag) , Spaans Babcock (leverancier vijzelconstructie) en Stichting Edwina van Heek - een waterkrachtvijzel gerealiseerd op Landgoed Singraven in Denekamp. Vroeger werd er met behulp van een watermolen hout gezaagd en graan gemalen. Maar nu lever het water ook stroom op! Voor maar liefst 80 huishoudens.

De historische stuw is intact gehouden om de authentieke uitstraling te behouden. De nieuwe moderne vijzelgenerator is een stukje verderop geplaatst. Aan de nieuwe vijzel is een generator gekoppeld die 55 kilowatt stroom continu opwekt. De verwachte jaaropbrengst is 280.000 kW. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar 3000 kW. Met de opbrengst voorzien we 93 huishoudens van elektriciteit!

Een 3D geprint stuw. In beton gespoten!

Oktober 2022 - Op het middeleeuws Landgoed het Lankheet in Haaksbergen hebben we een 3D geprinte stuw geplaatst. Ontworpen en gerealiseerd door student werktuigbouwkunde Lars Nijkamp en onderzoekers van het Lectoraat Industrial Design Hogeschool Saxion, in optimale samenwerking met Waterschap Vechtstromen en Negam. Wat bijzonder is aan het parametrisch ontwerp is dat het geschikt is voor elke locatie van de stuw. Het ontwerp hoeft niet elke keer opnieuw gemaakt te worden, maar kan met enkele aanpassingen geschikt gemaakt worden voor de specifieke locatie.

Lees hier meer over de geprinte stuw bij Landgoed het Lankheet.
Plaatsen Stuw

Kantoor gebouwd met gebruikte materialen

We geven graag zelf het goede voorbeeld. Zo is ons kantoor in Borne met maar liefst 80% circulaire materialen gebouwd. Een mooie werkplek voor onze collega’s en voor onze zusterbedrijven van ReintenInfra. Bekijk de video hieronder.

N Ieuwbouw Borne
VIDEO AFSPELEN   VIDEO AFSPELEN
playButton

Duurzaam doen in praktijk

Benieuwd hoe wij samen met onze opdrachtgevers invulling geven aan duurzaamheid? Neem dat een kijkje bij onze projecten en verhalen. Hieronder een selectie: